Hogyan indulj el az önfejlesztés útján?

Ez nem olyan egyszerű kérdés, mert rengeteg módszer létezik, a lényeg, hogy bármelyik úton is indulsz el, a lényeg, hogy csináld! Nagyon jó önfejlesztő könyveket olvasni, talán még meg is van egy nap erejéig az a bizonyos AHA, leesett a tantusz érzés, de mit sem ér, ha nem ültetjük át a gyakorlatba. A következő bejegyzéseimben az én kedvenc gyakorlataimat szeretném megismertetni Veled.

1. HÁLAADÁS

Ez egy végtelenül egyszerű gyakorlat, ami rengeteget tud abban segíteni, hogy pozitívabban álljunk a világhoz és megbecséljük azt amink van. Röviden szólva, hogy már MOST boldogok lehessünk a jelen pillanatban. A gyakorlat pedig csak annyi, hogy lefekvés előtt gondolj 3 olyan dologra, amiért igazán hálás vagy. Ezek a dolgok lehetnek személyek, tárgyak, események, érzések. Itt gondolhatsz az egészen pici dolgoktól az egészen nagy dolgokig

2. MEDITÁCIÓ

A második eszköz/technika, amit be szeretnék Nektek mutatni, az nem más, mint a meditáció.Nagyon sokan túlmisztifikálják ezt a dolgot. Sokszor találkozom azokkal a kifogásokkal, hogy nekem erre nincs időm, én nem tudok vagy, hogy éppen ez nekem túl elvont.Örömmel jelentem, hogy ha szokássá teszünk a napi szintű 5 perces meditációt, már nagyon sokat tehetünk magunkért. Igen, jól olvastad, 5 perc. Az 5 perces meditációval ugyanolyan jó eredményeket lehet elérni, mintha 1 órát meditáltál volna. Nem kell ezt az egészet túlmisztifikálni, nem kérlek arra, hogy ne gondolj semmire.  Hiszen ez teljesen természetes, ha közbe fognak esetleg kicsit cikázni a gondolataid. Hiszen a meditáció lényege, hogy találkozz önmagaddal, a jelenben létezés művészete és akár az is lehet a célja, hogy meghalld azokat a kis belső hangokat, előjöjjenek mélyről bizonyos gondolatok és ez teljesen rendben is van így. A teljesen kezdőknek azt tudom javasolni, hogy kezdjék el a meditációt néhány perccel és csak annyit kell tenni, hogy lehunyod a szemed és a légzésedre koncentrálsz. Ha segít, akkor nyugodtan számolhatsz is, hogy 4 számoláson keresztül belélegzel majd 5 számoláson keresztül kilélegzel az orrodon keresztül.Aztán később lehet esetleg vezetett meditációkat hallgatni és más meditációs technikákat is kipróbálni.

3. ÖNREFLEXIÓ

“Az önmagára reflektáló ember közelebb kerül a belső indítékaihoz, érzelmeihez és gondolataihoz, és ezeket pszichológiai összefüggésbe tudja hozni tetteivel.”Számomra rengeteget adott, de ezt is, mint a meditációt egyáltalán nem kell túlmisztifikálni. Adj magadnak teret és időt, hogy egy kicsit elgondolkodj magadon vagy éppen a történéseken. Gondold át, hogy mit szeretnél? Merre halad az életed? Mit lehetne máskor jobban csinálni?De nagyon jó önreflexiós technika, a napi szintű hálaadás, a naplóírás vagy éppen a Buddha napló.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .